Stoppen of doorgaan met je studie?

Je bent in september begonnen met je studie en hebt inmiddels je eerste vakken en tentamens gehad. De eerste resultaten zijn binnen en je weet een beetje wat je kunt verwachten. 

Je bent enthousiast begonnen, maar nu is er dat knagende gevoel dat niet meer weggaat. Je weet het niet meer precies, je blijft twijfelen. Is dit wel wat ik echt wil? Gaat het lukken? Komt het door het online onderwijs of vind ik de studie zelf niet leuk?

Wat is wijs om nu te doen: stoppen of toch nog doorzetten en doorgaan?

Het is best een grote beslissing om te stoppen met je studie. Want hoe weet je dat je de juiste keuze maakt? En hoe vertel je het je ouders? Veel studenten willen liever niet opgeven en blijven daardoor erg lang twijfelen. 

Onderstaande checklist kun je gebruiken om je twijfels in kaart te brengen. Je krijgt daardoor een goed overzicht van de knelpunten die bij jou spelen. 

Na het invullen

Als je de checklist serieus hebt ingevuld kun je gaan afwegen wat belangrijk is voor jou bij een nieuwe studiekeuze. Wat viel er tegen en is dus blijkbaar belangrijk om rekening mee te houden en de volgende keer anders te doen?

Bespreek je twijfels ook altijd met belangrijke mensen om je heen, bijvoorbeeld met je ouders, goede vrienden, of met de decaan van je studie. Pas nadat je het goed besproken hebt met iemand anders kun je een weloverwogen beslissing nemen.

Als je er in je eentje over blijft piekeren loop je de kans om in gedachtencirkeltjes te blijven ronddraaien. Door je twijfels en gedachten hardop uit te spreken kun je je idee├źn toetsen en krijg je nieuwe inzichten. 

Hulp nodig

Als je er niet goed uitkomt, neem dan gerust contact met ons op. We denken graag met je mee!